Финландските власти планират да затворят цялата граница с Русия в сряда вечерта, съобщава вестник Iltalehti, позовавайки се на източници.

По данни на редакцията правителството на премиера Петери Орпо може да реши в понеделник да затвори останалите контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация. Очаква се мярката да влзе в сила в 00:00 часа местно време в сряда, 22 ноември.

Засега остават отворени граничните пунктове "Вартиус“, "Сала“, "Куусамо“ и "Рая-Йозепи“. ГКПП "Вартиус“ беше затворен в 18:00 часа на 18 ноември и отново бее отворен в 08:00 часа на 19 ноември. В същия ден войници бяха изпратени на контролно-пропускателния пункт "Вартиус“, за да помогнат на граничните служители да издигнат временна бариера там.

В нощта на 17 срещу 18 ноември Финландия затвори четири гранични пункта на източната граница – "Ваалимаа“, "Нуиямаа“, "Иматре“ и "Ниирале“. По този начин – по думите на Орпо, властите в Хелзинки реагират на наплива на "граждани от трети страни“ към източната граница на Финландия. Както обясни министърът на вътрешните работи на страната Мари Рантанен, решението ще остане в сила до 18 февруари 2024 г.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението на Финландия да затвори част от граничните пунктове на границата с Русия създава нови разделителни линии в Европа и отговорът на Москва на тези действия ще бъде разработен в междуведомствен формат, припомня ТАСС.