Финландската разузнавателна служба за сигурност (Supo) разсекрети 60-годишни документи, които хвърлят нова светлина върху посещението на Лий Харви Осуалд ​​във Финландия през 1959 г., съобщи YLE.

Лий Харви Осуалд ​​убива американския президент Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963 г., а още на следващия ден, 23 ноември 1963 г., Supo написва меморандум за престоя на Осуалд ​​във Финландия. Досега обаче този и още два документа се пазят в тайна.

В един от документите се посочва, че в нощта на 10 октомври 1959 г. млад мъж, идентифициран като американски гражданин (Лий Харви Осуалд), пристига в хотел "Торни" в Хелзинки, наема стая 309 и обявява петдневен престой.

Само след две нощи обаче Осуалд ​​сменя местожителството си и се премества в хотел "Клаус Курки", където остава още три нощи.

Въпреки усилията на службата Supo, мотивите на Осуалд ​​да посети Хелзинки не са установени, а ежедневните дейности на 19-годишния американец по време на престоя му във Финландия остават неуточнени.

Документите на Supo показват, че Осуалд ​​е кандидатствал за съветска виза.

Американската комисия Уорън, натоварена с разследването на убийството на Джон Ф. Кенеди отбелязва, че визата на Осуалд ​​е била предоставена необичайно бързо.

На 12 октомври 1959 г. Осуалд ​​кандидатства за туристическа виза в съветското посолство в Хелзинки и още на 14 октомври тази виза е одобрена.

В заявлението за американски паспорт на Осуалд ​​се посочва, че той възнамерява да учи в Швейцария или в университета в Турку, Финландия.

Въпреки това, след като напуска Хелзинки и отива в Москва, Осуалд ​​изразява желанието си да получи съветско гражданство.

Информацията за Осуалд, която Supo притежава, се базира на хотелските книги на "Торни" и "Клаус Курие", пътническите карти, изпратени до полицейското управление в Хелзинки, и списъка за проверка на паспортите, изготвен по-късно на граничната станция във Вайникала.

Разузнаването във Финландия не установява как Осуалд е ​​прекарал времето си в страната.

Папката Осуалд ​​на Supo не съдържа информация за етапите преди и след пътуването му до Финландия. Вместо това, те са описани подробно в доклада на комисията, която разследва убийството на президента Кенеди.

Осуалд, който е избягал в Съветския съюз, живее в Минск до 1962 г.

Той е поискал разрешение да се върне в Съединените щати със семейството си. Осуалд се е оженил за рускиня, а двойката има дъщеря.

Връщайки се в Съединените щати, Осуалд ​​получава работа през октомври 1963 г. в училищна книжарница в Далас.

Комисията Уорън по-късно заключава, че Осуалд ​​е застрелял президента Кенеди в кортеж през прозореца на училищната книжарница.

Според комисията стрелецът е действал сам.

Осуалд ​​никога не се изправя пред съда, тъй като умира два дни след убийството на Кенеди.