Финландия предложи на НАТО да разположи щаба на Северното командване на Сухопътните сили на алианса (Multi Corps Land Component Command - MCLCC) в град Микели, съобщава Интерфакс, като се позовава на министъра на отбраната на страната Анти Хакканен.

В този град, разположен на 105 километра от границата с Ленинградска област на Русия, се намира щабът на командването на финландските сухопътни сили.

"Създаването на щаба на MCLCC във Финландия е важна стъпка към по-нататъшното укрепване на позицията на възпиране и отбрана на НАТО. Командването на финландската армия в Микели беше очевидният избор за домакин на НАТО. Чрез комбинирането на тези две места имаме възможно най-добрата синергия между координацията на националната ни отбрана и координиране на отбранителните способности на НАТО“, увери министърът.

Според него командването на НАТО ще планира, подготвя и ръководи действията на Сухопътните сили на НАТО в Северна Европа. При нормални условия MCLCC ще отговаря за ученията на НАТО в района, а при кризисна ситуация ще ръководи операциите на сухопътните сили на Алианса.

Командването ще се състои от персонал от съюзническите страни и финландските отбранителни сили. Планирането и изпълнението ще се извършват на етапи, като по-конкретен график ще бъде обявен през 2025 година, се казва в изявление на Министерството на отбраната в Хелзинки.