Финландия ще подпише в понеделник, 18 декември, споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ, съобщи финландското правителство, за да предостави на американските военни широк достъп през скандинавската страна в близост до дългата ѝ граница с Русия, предаде Reuters.

Скандинавската съседка на Русия Финландия стана най-новият член на военния алианс на НАТО по-рано тази година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

"Фактът, че няма да е необходимо да се договаря всичко поотделно, улеснява организирането на операции в мирно време, но преди всичко може да бъде от жизненоважно значение при криза", заявява пред репортери външният министър на Финландия Елина Валтонен.

Споразумението със САЩ има за цел да позволи бърз военен достъп и помощ за Финландия в случай на конфликт, заявяват официални лица преди обявяването му.

В споразумението са изброени 15 обекта и зони във Финландия, до които американските военни ще имат безпрепятствен достъп и където могат да съхраняват военно оборудване и боеприпаси.

Зоните ще включват четири въздушни бази, военно пристанище и железопътен достъп до Северна Финландия, където американските военни ще имат зона за съхранение покрай железопътна линия, която води до руската граница, се посочва в споразумението.

Финландия в момента подобрява своята железопътна инфраструктура на шведската си граница, за да улесни съюзниците да изпращат подкрепления и оборудване от другата страна на Атлантика до Кемиярви, на час път с кола от руската граница и на седем часа от руския ядрен бастион и военни бази близо до Мурманск на полуостров Кола.

Съседна Швеция, която също иска да се присъедини към НАТО, подписа подобно споразумение със САЩ миналата седмица, което й дава достъп до 17 зони, включително четири въздушни бази, едно пристанище и пет военни лагери.

Сред останалите членове на НАТО САЩ са подписали подобни споразумения с Норвегия, България, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Чехия, Унгария и Естония, докато това с Дания предстои да бъде одобрено.

Финландия няма да позволи съхранение или транспорт на ядрени и биологични оръжия или противопехотни мини на своя територия, в съответствие с международните договори за неразпространение на ядрени оръжия, с които се е ангажирала по-рано, заявяват официални лица.

Американската армия може да има постоянно присъствие и редовни учения във Финландия, но няма планове за постоянни бази, посочват те.

Споразумението ще бъде подписано във Вашингтон в понеделник, преди официалното ратифициране от законодателите в двете страни.