Днес, 28 януари, във Финландия се провеждат президентски избори, на които гражданите ще избират между девет кандидата, пише Associated Press.

Тези избори са и първите в скандинавската страна, откакто тя се присъедини към НАТО миналата година.

Около 4,5 милиона души имат право на глас, а гласоподавателите ще избират между девет кандидата, шестима мъже и три жени, и така ще изберат наследника на изключително популярния президент Саули Нийнистьо, чийто втори шестгодишен мандат изтича през март и той не може да се кандидатира отново.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че бившият премиер Александър Стуб и бившият министър на външните работи Пека Хависто са фаворити, но не се очаква нито един кандидат да спечели 50 процента от гласовете, поради което провеждането на втори тур през февруари е много вероятно.

Според социологическите проучвания Стуб и Хависто имат подкрепата на между 23 и 27 процента от гласовете, а на трето място е председателят на парламента и крайнодесен Юси Хала-ахо с около 18 процента.

За разлика от лидерите на повечето европейски държави, президентът на Финландия има изпълнителна власт при определянето на външната политика и политиката на сигурност, особено когато става въпрос за страни извън ЕС, като САЩ, Русия и Китай.