Във Финландия избухна епидемия от респираторно-синцитиален вирус (РСВ), който заразява предимно деца и кърмачета, съобщава местното издание Yle.

Епидемията продължава няколко седмици и е засегнала особено силно районите в централната част на страната. Същевременно началник на болница, разговарял с журналисти на медията, увери, че вирусът вече се е разпространил в цялата страна.

Според лекаря пикът на заболеваемостта е бил през януари, когато ежеседмично в реанимация са приемани множество малки деца. Сега голяма част от тях се лекуват в детските или интензивните отделения на болниците. Новородените в периода са оставени под лекарско наблюдение. По думите му миналата година с вируса са били заразени по-малък брой деца, но с времето изглежда е станал по-агресивен.

РСВ причинява възпаление на бронхите и белодробната тъкан при малки деца. Симптомите са запушен нос, кашлица, затруднено дишане, проблеми с храненето. По правило пациентите се възстановяват, но някои от тях остават в болницата повече от седмица. За да се предотврати заболяване, родителите се призовават да не се водят деца на оживени места като супермаркети.