Германия ще влезе в новата 2024 година без работещ бюджет, разкрива вестник BILD.

Управляващата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на канлцера Олаф Шолц планираше да приеме федералния бюджет за следващата година преди Коледа, но преговорите с вицеканцлера Робърт Хабек ("Зелени“) и министъра на финансите Кристиан Линднер (СвДП) навлязоха в задънена улица.

BILD отбелязва, че в хода на множеството срещи политиците не са успели да се споразумеят за това как да запълнят бюджетния дефицит след нашумялото решение на Федералния конституционен съд.

Парламентарният секретар на ГСДП Катя Маст заяви пред депутатите, че бюджетът за 2024 година няма да бъде приет тази година. В тази връзка автоматично ще се покриват само задължителните държавни разходи: като изплащане на заплати, пенсии или обезщетения. Всички останали искания ще минават през Министерството на финансите.

На 28 ноември Олаф Шолц обяви, че германското правителство ще трябва да пести пари, но подчерта, че това няма да се отрази на подкрепата за Украйна, разрешаването на енергийната криза и модернизирането на страната.

Според BILD Шолц, Хабек и Линднер трябва да се срещнат в рамките на днешния ден за нов кръг от преговори.