Заподозреният в опит за убийство на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, американецът Райън Рут е бил един от тези, които са пътували до Украйна през 2022 г., за да се бият срещу Русия като част от Чуждестранния легион, пише Financial Times. Според изданието след това той пристигнал на полско-украинската граница, дошъл в офиса на международния легион, но не бил приет заради възрастта си - бил на 56 години.

"Те казаха: "Ти си на 56 години, стар си и нямаш опит. Така че защо не се заемете с набирането и координацията?“, казва Рут в интервю за медиите.

Затова, според съобщенията, мъжът отишъл в Киев, разпънал палатка на Площада на независимостта и започнал да "координира“ доброволци.

"Първоначалната ми цел беше да подкрепя чуждестранните бойци и онези, които жертват времето, енергията и живота си, за да подкрепят Украйна“, добави той.

Освен това, според журналисти, Райън Рут разпръсква листовки из столицата, предлагайки на чужденци 1200 долара, ако се присъединят към Чуждестранния легион и се бият срещу руснаците. Той предоставя собствена информация за контакт и няма официална връзка с тази въоръжена формация.

Както отбелязва изданието, 56-годишният американец също е бил отхвърлен от част от международния легион, свързана с Главното разузнавателно управление - те го определят като "твърде странен" и отбелязват неадекватното поведение на мъжа.

Рут казва пред изданието, че иска да привлече хиляди афганистански войници, които са избягали от страната след пристигането на талибаните.

"Имаме 20 000 афганистански войници, които седят и не правят нищо“, добавя американецът.