САЩ и ЕС все още не могат да преодолеят различията си по въпроса за санкциите срещу Русия в случай на руска инвазия в Украйна. Това пише британският вестник Financial Times, позовавайки се на европейски представители.

Според изданието дискусиите за координирани ограничителни мерки от страна на западните страни срещу Русия се усложняват от факта, че редица страни-членки на ЕС са силно икономически зависими от руски проекти, включително в газовия сектор. Както подчерта вестникът, в момента САЩ и Европейският съюз работят по съставянето на окончателен списък с възможни експортни ограничения срещу Руската федерация, които биха засегнали високотехнологичните индустрии и сериозно ще навредят на руската икономика.

В тази връзка Financial Times прави аналогия с ограниченията срещу китайската корпорация Huawei. Министерството на търговията на САЩ постави компанията в черен списък на 17 май 2019 г. поради заплаха за националната сигурност, която сериозно ограничи възможността на компанията да закупува високотехнологично оборудване от Съединените щати.

В контекста на подготвителните действия на ЕС в случай на ескалация на напрежението между Русия и Украйна, Financial Times информира и за плановете на Брюксел да осигури стабилни енергийни доставки за Европа. Приоритетът на ЕС за планиране при извънредни ситуации е "да се справи с всяко намаляване на газовите потоци от Русия", която, като най-голям доставчик за Европа представлява около 40% от вноса на горива, отбелязва вестникът. Той включва възможни извънредни мерки за намаляване на рисковете, свързани с покачването на цените на газа, възможна миграционна криза и заплахи за киберсигурността в случай на агресия на Москва срещу Киев

Превод и редакция: Юлиян Марков