Брюксел обмисля възможни корекции на Пакта за стабилност и растеж, но "по-реалистичните“ правила на основния икономически документ на ЕС в бъдеще не освобождават държавите-членки от мерките за намаляване на дълга. Това предупреждение направи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, пише Financial Times.

Държавите от Общността все още ще трябва да предлагат "надеждни“ планове за намаляване на държавния дълг, заяви той в сряда.

Сред възможните реформи на пакта, разглеждани от Брюксел, е "зеленото“ "златно правило“, което дава възможност да се изключат разходите за опазване на околната среда от дефицита на участващите страни при оценката на пакта, който определя принципите на бюджетната дисциплина в страните от ЕС. Според Домбровскис фискалните стимули за зелени разходи трябва да бъдат комбинирани с ангажимент за продължаване на намаляването на общата дългова тежест.

"Ще бъде важно да видим как ще постигаме надеждни траектории за намаляване на дълга, за да гарантираме, че се създават фискални резерви за посрещане на нови предизвикателства“, каза заместник-председателят на ЕК. "Когато разгледаме траекториите на намаляване на дълга, става ясно, че става дума за целия държавен дълг, а не само за отделни части от него. "Има "относително широк консенсус“ относно необходимостта от опростяване на Пакта за стабилност и растеж към стабилност и ръст при отказ от сложни за изчисление променливи, като структурните фискални баланси, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов