В неделя (11 август) президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши осъди действията на китайските военновъздушни сили във водите на Южнокитайско море, за които претендират и двете страни, като нарече действията "неоправдани, незаконни и безразсъдни", предава Reuters.

В събота Манила и Пекин се обвиниха взаимно, че са нарушили операциите на военните им сили около плитчината Скарбъро - това е първият инцидент от встъпването на Маркос в длъжност през 2022 г., при който Филипините се оплакват от опасни действия на китайски самолети, за разлика от кораби на военноморските сили или бреговата охрана.

В събота филипинската армия осъди "опасните и провокативни действия", когато два китайски самолета пуснаха сигнални ракети на пътя на филипински самолет по време на рутинно патрулиране около плитчината в четвъртък (8 август).

Командването на Южния военен флот на Китай отговори, че Филипините са нарушили обучението му, като обвини Манила в "незаконно навлизане" във въздушното ѝ пространство.

В неделя Маркос призова Китай да действа отговорно както в морето, така и в небето.

"Едва сме започнали да успокояваме водите, а вече е обезпокоително, че може да има нестабилност в нашето въздушно пространство", заявява Маркос в изявление, публикувано от президентската служба за комуникации в социалната медийна платформа X.

Плитчината Скарбъро е един от най-оспорваните морски обекти в Азия и е повод за избухване на конфликти за суверенитет и права за риболов.

Честър Кабалза, президент на базирания в Манила аналитичен център "Международно сътрудничество за развитие и сигурност", заявява, че действията на Китай са "демонстрация на сила" в отговор на участието на Манила в многонационални учения, които насърчават свободата на корабоплаването.

"След поредица от тактики в сивата зона в морето, вероятно ще станем свидетели на боеве в небето, ако Китай продължи с нарастващия си антагонизъм във въздушната и отбранителната зона на Филипините", смята Кабалза.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море, което е проводник за над 3 трилиона долара годишна търговия с кораби, включително части, за които претендират Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.

Китай отхвърля решението на Постоянния арбитражен съд в Хага от 2016 г., според което експанзивните претенции на Пекин нямат основание в международното право.