В неделя (6 октомври) словашкият министър-председател Роберт Фицо обеща да блокира присъединяването на Украйна към НАТО, докато е начело на правителството на страната, предава европейската редакция на Politico.

Ръководството на НАТО иска Украйна да се присъедини към военния алианс след края на войната с Русия, за да възпре по-нататъшна агресия от страна на Москва, но декларацията на Фицо подчертава политическите трудности, които вероятно ще възникнат при преследването на тази цел.

"Докато съм начело на словашкото правителство, ще насочвам депутатите, които са под мой контрол като председател на [управляващата партия "Смер"], никога да не се съгласяват Украйна да се присъедини към НАТО“, заяви той в седмичното предаване "O päť minut dvanásť" (5 минути до 12).

Коментарите на Фицо рязко контрастират с позицията на новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който в четвъртък заяви, че "Украйна е по-близо до НАТО от всякога и ще продължи да върви по този път, докато не станете член на нашия алианс".

Съгласно учредителния договор на НАТО от 1949 г., решенията за разширяване се вземат "с единодушие", което означава, че противопоставянето на Фицо на присъединяването на Украйна към алианса може наистина да блокира членството ѝ поне до края на настоящия мандат на словашкия лидер през 2027 г. Други приятелски настроени към Русия членове на НАТО също биха могли да се опитат да осуетят стремежа на Украйна за членство.

Подобна ситуация се разигра след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Тогава Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО, но бяха блокирани от Турция и Унгария в продължение на година и 10 месеца. Докато Турция се противопостави на дейността на кюрдските активисти в Швеция и на ограниченията върху износа на западни оръжия за Анкара, причините за съпротивата на Унгария никога не бяха изрично посочени. Стокхолм и Хелзинки най-накрая бяха приети на 4 април тази година.

След като спечели преизбирането си миналата есен, Фицо промени политиката на предишния кабинет за предоставяне на материална подкрепа на Украйна във войната ѝ с нахлуващите руски войски и вместо това обеща, че правителството му няма да изпрати повече военна помощ като същевременно се сближи с Москва заедно с авторитарния премиер на съседна Унгария Виктор Орбан.

Миналия четвъртък Фицо обеща да "направи всичко възможно за подновяване на икономическите и стандартните отношения с Русия".

След изказването си в неделя Фицо удвои това обещание, като предложи да посети Москва през май следващата година за 80-годишнината от края на Втората световна война, "стига да ме поканят".

В речта си на церемонията по случай пристигането на войските от бившия Съветски съюз на 6 октомври 1944 г. в прохода Дукла, близо до границата на Словакия с Полша, Фицо подчерта, че руските жертви са помогнали за освобождаването на Словакия от нацисткото управление.

"Свободата дойде от Изтока", заяви той, "и абсолютно нищо не може да промени тази истина".