В деня на срещата на върха на лидерите на ЕС фермери протестираха в Брюксел, за да настояват за повече помощ на фона на по-високите данъци, нарастващите разходи и евтиния внос на селскостопански продукти, съобщава Reuters.

Полицията изчислява, че около 1000 трактора са блокирали главните пътни артерии на Брюксел. В същото време фермери замеряха Европейския парламент с яйца, запалиха огньове край сградата и запалиха фойерверки.

Те закачиха на един от тракторите транспарант с надпис: "Ако обичаш земята, подкрепи тези, които я стопанисват“. Друг плакат гласи: "Няма фермери, няма храна“.

Въпреки че фермерската криза не е официално в дневния ред на срещата на върха на ЕС, тя също се обсъжда. При пристигането си на срещата министър-председателят на Белгия, която председателства Европейския съюз, Александър Де Кроо заяви, че трябва да се обсъдят оплакванията на фермерите.

"Те предлагат висококачествени продукти, ние също трябва да сме сигурни, че могат да получат правилната цена за висококачествените продукти, които предоставят“, посочи той.

В същото време ирландският премиер Лео Варадкар подкрепи френския президент Еманюел Макрон, който се противопостави на подписването на търговско споразумение с групата на страните от Южна Америка Меркосур, друго ключово искане на фермерите.

По-рано полицията във френската община Рунжи, южно от Париж, задържа 79 участници в протести на фермери, които се опитваха да проникнат на местния хранителен пазар.

Фермерски протести се провеждат в няколко европейски страни, но във Франция те са едни от най-големите: в понеделник, 29 януари, протестиращите се опитаха да блокират главните магистрали, водещи към Париж, за първи път.

В различните страни фермерите обикновено са ядосани от падащите доходи, нарастващите цени на енергията и горивата, тежките бюрократични процедури и екологичните политики, които според тях подкопават способността им да се конкурират с други страни.

На този фон френският президент Еманюел Макрон започна да се застъпва за определени предпазни мерки по отношение на украинския внос за онези продукти, които са особено важни за интересите на френските фермери.