Протестиращите фермери блокираха граничните пунктове между Белгия и Нидерландия, пише белгийският вестник Soir.

Според Фламандския център за трафик и Кралския нидерландски туристически клуб (ANWB) колоните са блокирали по-специално пътища, свързващи холандските градове Берген оп Зома, Бреда и Айндховен и голямото белгийско пристанище Антверпен.

"Белгийските фермери наредиха няколко контролно-пропускателни пункта на нидерландската граница, за да продължат протеста си. В петък сутринта около 06:30 ч. бяха съобщени няколко задръствания по магистралите, водещи към Антверпен", се казва в доклада.

Изданието отбелязва, че в северната част на Белгия движението е затруднено поради демонстрации на фермери на магистралата близо до Остдюнкерк в посока Ябек, както и на магистралата в Зеебрюге.

През последните дни в страните от ЕС нарастват протестите на фермери с искане за промяна на общоевропейската селскостопанска политика, премахване на множество ограничения, включително екологични, и спиране на безконтролния внос на евтини чужди продукти. Според синдикални асоциации от различни страни в ЕС работата на фермерите на практика е престанала да носи печалба заради политиката на Европейската комисия и страните членки на съюза.