Протестиращи фермери блокираха със селскостопанска техника една от централните улици във федералната германска столица Берлин, съобщава вестник BILD.

Повече от 2000 единици селскостопанска техника са в района на правителствения квартал и Колоната на победата. Движението в центъра на града е напълно блокирано. В обедните часове на деня е планирана голяма демонстрация пред Бранденбургската врата, на която се очакват около 10 000 души.

От 8 януари фермерите в Германия протестират срещу плановете на правителството да намали субсидиите и да отмени помощите за земеделските производители. Те блокираха няколко магистрали в различни части на Германия. Федералното правителство орязаха помощите за фермерите в опит да спести бюджетни средства за следващата година, след като Федералният конституционен съд блокира използването на 60 милиарда евро от предвидените за разходи средства. Според оценки на Министерството на финансите в Берлин съкращаването на субсидиите за фермерите ще спести на бюджета 480 милиона евро годишно. Последваха мащабни протести, а на 4 януари стана известно, че германският кабинет ще коригира плановете си: обезщетенията няма да бъдат отменени веднага, а постепенно и не изцяло. Фермерите обаче не се отказаха от протестите.