След като почти овладя инфлацията, Федералният резерв на САЩ е готов да направи нещо в сряда, което не е правил от повече от четири години: Намаляване на референтния лихвен процент, стъпка, която трябва да доведе до по-ниски разходи за заеми за потребителите и бизнеса само седмици преди президентските избори, съобщава Associated Press.

И все пак необичайна атмосфера на несигурност се носи от срещата тази седмица: не е ясно колко голямо ще бъде намаляването на лихвения процент от Фед. Търговците на Уол стрийт и някои икономисти предвиждат нарастваща вероятност централната банка да обяви по-голямо от обичайното намаление с половин пункт. Много анализатори предвиждат по-типично намаление на лихвите с четвърт пункт.

Тъй като инфлацията едва надвишава целевото ниво, служителите на Фед пренасочват фокуса си към подкрепа на отслабващия пазар на труда и постигане на рядко "меко приземяване“, при което ограничава инфлацията, без да причинява рязка рецесия. Намаляване на лихвения процент с половин пункт би сигнализирало, че Фед е толкова решен да поддържа здравословен икономически растеж, колкото и да преодолее високата инфлация. Ходът от тази седмица се очаква да бъде само първият от поредица намаления на лихвените проценти от Фед, които ще продължат до 2025 г.

Високите лихвени проценти и високите цени за всичко - от хранителни стоки до бензин и наеми, разпалиха широко разпространеното обществено разочарование от икономиката и осигуриха линия на атака за кампанията на бившия президент Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Камала Харис на свой ред обвини, че обещанието на Тръмп да наложи мита върху целия внос би повишило цените за потребителите много повече.

С течение на времето намаленията на лихвените проценти от Фед трябва да намалят разходите по заеми за ипотеки, заеми за автомобили и кредитни карти, както и за бизнес заеми. Бизнес разходите могат да нараснат, както и цените на акциите. Компаниите и потребителите биха могли да рефинансират заеми в дългове с по-ниски проценти.

Председателят Джеръм Пауъл даде ясно да се разбере миналия месец във високопоставена реч в Джаксън Хоул, Уайоминг, че служителите на Фед се чувстват уверени, че инфлацията до голяма степен е победена. Тя се срина от връх от 9,1% през юни 2022 г. до 2,5% миналия месец, не много над целта на Фед от 2%. Служителите на централната банка се бориха срещу скока на цените, като повишиха своя основен лихвен процент 11 пъти през 2022 г. и 2023 г. до най-високото ниво от две десетилетия от 5,3%, за да се опитат да забавят заемите и разходите, като в крайна сметка охладиха икономиката.

Оттогава растежът на заплатите се забави, премахвайки потенциалния източник на инфлационен натиск. И цените на петрола и газа падат, знак, че инфлацията трябва да продължи да се охлажда през следващите месеци.

Един обнадеждаващ знак е, че тъй като Пауъл и други служители на Фед сигнализираха, че предстоят намаления на лихвените проценти, много лихви по заеми вече са паднали в очакване. Средният 30-годишен ипотечен лихвен процент, например, спадна до 6,2% миналата седмица - най-ниското ниво от около 18 месеца и спад от пика от близо 7,8%, според ипотечния гигант Freddie Mac. Други лихвени проценти, като доходността на петгодишните държавни облигации, които оказват влияние върху лихвените проценти по автомобилните заеми, също се сринаха.