Броят на фалитите на фирми в страните от Европейския съюз през второто тримесечие на 2023 година достигна най-високото ниво от 2015 година насам, а причините за тревожната тенденция са енергийната криза и високите разходи за живот, провокирани от инфлацията, коментират в редакцията на турския вестник Yeni Şafak.

"Причини като енергийната криза и високите разходи за живот, причинени от нарастващата инфлация, най-вече нарастващите цени на храните, доведоха до плашещи фалити в целия ЕС. През второто тримесечие на тази година броят на молбите за обявяване в несъстоятелност на компании в европейските страни е нараснал до рекордно ниво, достигайки най-високата цифра от 2015 година насам“, пише изданието.

Според данните на Статистическата служба на Европейския съюз (Евростат) през посочения период броят на фалиралите компании в ЕС се е увеличил с 8,4% спрямо предходното тримесечие, достигайки най-високото ниво от 2015 г., когато започва събирането на данни.

През второто тримесечие на годината фирмените фалити се увеличават във всички сектори на икономиката без изключение спрямо предходното тримесечие. По дейности най-голям ръст на несъстоятелността има в сферата на настаняване и обществено хранене - 23,9%, транспорт и логистика - 15,2%, образование, здравеопазване и социално осигуряване - 10,1%.

Държавите с най-голям ръст в броя на заявленията за несъстоятелност спрямо предходното тримесечие са Унгария (40,8%), Латвия (24,8%), Естония (24,6%).

Така броят на фалиралите предприятия в ЕС расте през последните шест тримесечия.

В същото време броят на новите компании през второто тримесечие на годината намалява с 0,6% спрямо предходното тримесечие.