В Украйна са наясно, че Западът ще оказва все по-голям натиск върху Киев за прекратяване на войната – и това ще се случи независимо дали Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, пише британският вестник Financial Times.

Според публикацията от всички възможни стратегически цели на операцията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Курска област "завземането на земя като разменна монета е най-убедителната и в същото време най-опасната“.

Тръмп многократно е заявявал, че е способен да постигне мир в Украйна за една нощ, но не е уточнявал как. Няколко от неговите бивши служители и съветници обаче предполагат, че това може да включва неофициално отстъпване на територия в замяна на значими западни гаранции за сигурност за Киев.

Украйна и много от нейните европейски съюзници са загрижени за този сценарий, но с настоящото ниво на военна подкрепа от Запада и вътрешната мобилизация на ресурси от страна на Украйна, Киев няма шанс да спечели конфликта в средносрочен план, а Европа не е склонна да засили своите усилия, пише Financial Times. "Въпреки че европейците признават, че ще трябва да се направи повече, за да се въоръжи Украйна, няма съществено обсъждане на опциите“, цитира вестникът високопоставен европейски служител.