"Компромисното“ заключително изявление от срещата на върха на Г-20 в Индия трябва да помогне на съюзниците на Украйна да убедят развиващите се страни да засилят натиска върху Русия, пише британският вестник The Financial Times.

По данни на изданието много от развиващите се страни са изразили недоволство от факта, че окончателната декларация на срещата на върха в Ню Делхи може да запази езика за конфликта в Украйна, съдържащ се в документа от предишната среща на върха на Г-20 в Индонезия.

Западните страни са се оказали в ситуация, в която, ако откажат предложението за компромис, са щели да понесат отговорността за разцеплението на Г-20. След пет дни на изтощителни дискусии западните преговарящи, отбелязва FT, "се съгласиха на сделка“.

Дипломатически източници на изданието са категорични, че заключителното изявление от срещата на върха на Г-20 създава възможност развиващите се страни да оказват натиск върху Москва да прекрати войната, тъй като "преговарящите партньори сега ще се върнат в столиците си с обещания да гарантират териториалната цялост на Украйна“.

Именно поради тези причини САЩ, страните от Европейския съюз и други съюзници на Украйна са се съгласили да изключат прякото осъждане на руската агресия в комюникето.

Подписването на документа от всички участници, според източници на изданието, се възприема от западните страни като "обещание на всичките 20 държави, включително Русия и Китай, да зачитат териториалната цялост и да работят за справедлив свят за Украйна“.

Срещата на Г-20 в Ню Делхи приключи на 9 септември. Целта на лидерите на формата бе да обсъдят важни теми, включително икономически.