Дори временна пауза в помощта на САЩ може да спре напредъка на Украйна и да позволи на руските сили да възвърнат своята бойна способност, пише Financial Times.

"Според анализатори дори временно спиране в предоставянето на подкрепа може да започне да влияе върху военната стратегия и тактика на Киев в рамките на седмици, потенциално спирайки контранастъплението на Украйна, намалявайки натиска върху руските войски и позволявайки им да възстановят своята бойна ефективност“, посочва изданието.

Както отбелязва FT, появата на Володимир Зеленски на среща на НАТО в сряда с искане за предоставяне на повече оръжия на Украйна подчерта загрижеността на Киев относно намаляващата подкрепа от неговите съюзници поради републиканската опозиция във Вашингтон и отвличането на вниманието към сблъсъка между Израел и ХАМАС.

САЩ изиграха "жизненоважна роля“ за бързото снабдяване на Украйна с модерни оръжия, по-специално артилерийски боеприпаси и оборудване за противовъздушна отбрана.

В същото време изданието отбелязва, че администрацията на Джо Байдън е обещала да подкрепя Киев толкова дълго, колкото е необходимо. Широката двупартийна подкрепа, с изключение на малък, но мощен блок от недоволни в Конгреса, се очаква в крайна сметка да ускори предоставянето на помощ.

Но дори няколко седмици забавяне може да повлияе на контраофанзивата, според FT.

По-рано беше съобщено, че Белият дом обмисля да обедини искането за военна помощ за Украйна и Израел в едно искане до Конгреса, надявайки се, че това ще увеличи шансовете за одобрение на подкрепата на Киев.

Но някои републиканци в Камарата на представителите на САЩ се противопоставиха на идеята.

Както беше съобщено, ръководителят на Пентагона Лойд Остин на среща с Володимир Зеленски в Брюксел в сряда го увери, че Съединените щати ще продължат непрекъснато да доставят на Украйна оръжия.

Доверието в тази подкрепа беше разклатено от изключването на финансирането за Украйна от временното финансиране на федералното правителство на САЩ, както и от блокирането на процеса на вземане на решения в Конгреса след оставката на председателя на Камарата на представителите.