"Украйна не планира да спира атаките дълбоко в руската територия, въпреки опасенията на западните партньори за възможен руски отговор", заявява началникът на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за Financial Times.

Той споделя, че "такава смела тактика на украински атаки с дронове предизвиква безпокойство сред някои от партньорите на Украйна, които предупреждават, че това може да провокира по-суров отговор от руския президент Владимир Путин, може би дори с използването на ядрени оръжия".

Буданов допълва, че Украйна ще продължи да работи в руската територия, за да "саботира военната машина на Путин".

Задачата на Буданов е да води атаки зад вражеските линии в окупираната от Русия територия и в самата Русия. Но началникът на ГРУ рядко си приписва заслугите за тях, като държи Москва и останалия свят в неизвестност за обхвата и способностите на своята дирекция.

При последните си подвизи през тази седмица отделът му прелетя с безпилотни самолети чак до Санкт Петербург, където порази петролен терминал, и се насочи към военна фабрика и петролно депо в Брянска област, северно от украинската граница.

Дръзките тактики на моменти дразнят западните поддръжници на Украйна, някои се опасяват, че тя ще провокира брутален и може би дори ядрен отговор от страна на руския президент Владимир Путин. Началникът на ГРУ не се вълнува от тези опасения и обещава да продължи да действа дълбоко в Русия, за да саботира военната машина на Путин.

"Не предвиждаме драстични промени в близко бъдеще", заявява Буданов. "Всичко, което сме правили, ще продължим да го правим."

Буданов знае, че предстои трудна година за Украйна, която се бори с Русия вече повече от десетилетие, откакто войниците на Кремъл се появиха в Крим и източната украинска област Донбас.

"Да се каже, че всичко е наред, не е вярно", заявява Буданов, когато е попитан за това, че така бленуваната контраофанзива на Украйна през миналата година не успя да постигне целите си. "Да се каже, че това е катастрофа, също не е вярно."

Украйна все пак ще успее да задържи Путин на разстояние, прогнозира той, и вече е доказала, че "цялата легенда за мощта [на Русия] е сапунен мехур".

Бивш военнослужещ от специалните сили, който се е сражавал в Донбас през 2014 г., самият Буданов е участвал в тайни мисии, включително на окупирания Кримски полуостров. Тялото му носи белези: шрапнел от противопехотна мина веднъж е попаднал близо до сърцето му и едва не го е убил, счупил е врата и гърба си, прострелян е в ръката.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски го назначава за ръководител на ГРУ през 2020 г.

Неговите тайни операции, Кремъл обвини ГУР за експлозията на Кримския мост през октомври 2022 г., съживиха агенцията, която дълго време играеше втора цигулка след много по-голямата служба за вътрешна сигурност на Украйна СБУ.

Заради това Буданов се радва на почти култов статут сред украинците, които споделят мемета с неговия образ в социалните мрежи, когато военна техника експлодира в Русия или в контролирани от Русия райони.