Обединеното кралство, САЩ и Европейският съюз са готови да подпишат първия международен договор за използването на изкуствен интелект (ИИ), който ще бъде правно обвързващ, съобщава британският вестник Financial Times.

Ще бъде парафиран документ на Съвета на Европа, който "е разработен в продължение на две години от представители на повече от 50 държави, включително Канада, Израел, Япония и Австралия“.

Всички подписали споразумението ще носят "отговорност за всяко вредно или дискриминационно съдържание в системите с изкуствен интелект“. В съответствие с него се забранява появата на материали, които нарушават "равенството и правото на личен живот“.

Както отбеляза британският министър на науката, иновациите и технологиите Питър Кайл, "иновациите се развиват толкова бързо, колкото и изкуственият интелект, и е важно да направим подобна първа стъпка по целия свят. Това е първото [споразумение] в света, което предоставя реални мерки [в тази област] и обединява много различни страни“, допълни Кайл.