Украинските въоръжени сили изтеглиха войските си от районите на източния град, който отдавна се превърна в арена на кръвопролитни битки. Предизвикателствата, пред които е изправен Киев, стават все по-сериозни: Русия постепенно увеличава натиска, а военната помощ от Съединените щати пристига със закъснение, пише The Daily Telegraph в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Както отбелязва изданието, руската армия съсредоточи усилията си върху разположения на върха на хълм град Часов Яр през февруари, след като преди това превзе индустриалния град Авдеевка на юг. За да постигне това, Москва изпрати десетки хиляди военни в района на Донецк.

Украински официални лица заявиха, че по-нататъшната защита на районите на Часов Яр е "неподходяща". Командирите наредиха отстъпление от района отвъд канала, след като противникът навлезе там поради заплаха за живота и здравето на военнослужещите, тъй като позициите на защитниците бяха унищожени, както каза говорителят на украинските въоръжени сили Назар Волошин в четвъртък.

Русия все още има предимство в жива сила и артилерия, но нови пакети с помощ за милиарди долари от САЩ, включително тежка артилерия и системи за противовъздушна отбрана, вече започнаха да пристигат на фронтовата линия след шестмесечно забавяне, причинено от съпротивата на републиканците в Конгреса по-рано в годината.

Президентът Володимир Зеленски заяви пред Bloomberg тази седмица, че закъсненията в получаването на американска помощ са оставили цели 14 бригади без персонал или без оръжия.

Някога Часов Яр е бил дом на 12 000 жители (по-малко от 600 от тях все още живеят в мазета под постоянен обстрел). Градът е разположен на стратегически хълм. Непосредствено зад него са ключовите населени места - Константиновка, Краматорск, Славянск и Покровск. Всички те също са подложени на мощни и редовни ракетни удари и артилерийски обстрел и самите те ще бъдат застрашени от падане, ако руските войски заемат командните височини в Часов Яр.

"Командването реши да се оттегли на по-защитени и подготвени позиции, но дори и там противникът не спира активните бойни действия“, обясни Волошин.

Украински и руски военни анализатори твърдят, че силите на Москва са претърпели големи загуби при опита си да превземат Часов Яр. Както в Бахмут, който се намира само на шест километра и половина на запад и който Москва превзе миналата година след изтощителни месеци на битки. Според материала на The Telegraph,  руските командири са използвали тактика на "месни вълни“, изпращайки пехота на малки групи да щурмуват украинските позиции.