Официални лица в САЩ са все по-скептично настроени към контранастъпателната стратегия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и нейните перспективи за успех, отбелязва британският вестник The Financial Times с допълнението, че "всичко това предизвиква напрежение между Киев и Вашингтон“.

Бавният напредък на ВСУ е принудило командването да се върне към традиционната тактика на водене на война вместо маневриране с комбинирани оръжия, на което са били научени от САЩ и западните им съюзници. А начинът, по който Киев използва своите войски, се е превърнал в една от причините за търкания между американски и украински официални лица, пише FT.

САЩ са призовали Украйна да предприеме по-малко рисковани действия и да концентрира изцяло силите си върху основните направления на контранастъплението на юг, за да може да направи пробив и да достигне до Азовско море, отрязвайки руския сухопътен коридор към Крим, отбелязва вестникът. Вашингтон също така настоява Киев да разположи повече сили на юг и да спре да се концентрира на изток, където са разположени приблизително половината от силите му. Украинските въоръжени сили обаче са изоставили някои от най-добре обучените си части, за да се опитат да си върнат контрола над Бахмут, се казва в статията.

"Не мисля, че ще чуете някой да твърди, че в момента всичко върви добре или че се движи в посоката, която хората смятат за добра“, коментира Самюъл Шарап, старши научен сътрудник в американската изследователска организация RAND.

FT пише още, че украинският президент Володимир Зеленски и някои от най-отявлените критици на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън призовават Запада да увеличи доставките на тежки оръжия за Киев, като посочват, че без тях контранастъплението на ВСУ е бъде бавно. Въпреки това американски служители са посочили, че САЩ не произвеждат достатъчно тактически балистични ракети, за да реализират доставка, която би имала голямо значение на бойното поле в Украйна. В същото време някои анализатори посочват, че оценката на Киев за ефективността на далекобойните оръжия е погрешна, тъй като тяхното въздействие върху конфликта, по-голямата част от който се разрешава с помощта на конвенционална артилерия, не е много значително.

"Няма вълшебна пръчка. Трудно е да се убеди, че ракетите с голям обсег могат да решат проблема с минните полета и всички линии на защита на руснаците. Това ще усложни логистиката за Русия, но не е основният проблем, пред който е изправена Украйна днес“, уверен е Шарап.