Руската офанзива набра скорост през август, когато Украйна разположи хиляди от най-закалените си войници за изненадващо нахлуване в Курска област. В Киев се надяваха, че дръзката операция ще принуди Кремъл да прехвърли ресурси от Донецк, но това не се случи, пише британският вестник The Financial Times.

Вместо това руските войски превзеха няколко града и стигнаха на осем километра от Покровск и на четири километра от Мирноград. Някои командири и войници смятат това за цената на Курската офанзива, пише изданието.

"Курск беше добра идея, тя показа, че Русия е по-слаба, отколкото мнозина си мислеха... Но ние плащаме за това с част от собствената си земя“, казва командирът на украинска сухопътна част.

Основната стратегия на Русия остава непроменена от февруари 2022 година - потискане на украинските сили чрез огромна сила и предимство в ресурсите, уверени са командирите на четири други украински бригади. Всички те се оплакват, че техните части понякога са числено превъзхождани 1:8 и че за всеки изстрелян от тях снаряд руснаците изстрелват по 10 или повече.

Командирите обаче казват, че руските войски са се адаптирали, като са се поучили от минали грешки и са избягвали големи офанзиви с помощта на танкове и бронирани превозни средства. Новата им тактика доведе до скорошни успехи в Донецка област, принуждавайки украинските войски да отстъпят и доближавайки Москва до целта й да контролира цялата територия.

Михаил Темпер, командир на батарея на 21-ви батальон на отделната президентска бригада, който е в региона от април, казва, че руската тактика се е променила в средата на лятото. Сега силите на Москва използват по-бързи и по-мобилни единици и са възприели стратегии, използвани преди това от ЧВК "Вагнер“.

"Путин унищожи Вагнер, но взе най-ефективните му части“, казва Темпер.

Руската армия, добави той, "е научила уроци и опит от "Вагнер“ и се бие точно като нея“.

Оператор на дрон от твърди, че новата руска тактика за използване на малки пехотни части за атака от различни посоки го е затруднила да насочва войските към целта.

В същото време украинците могат да направят малко срещу руските щурмови хеликоптери и самолети, носещи управляеми бомби, казват войниците.