Украински войници са забелязани да използват севернокорейски ракети, които според тях са пленени от "приятелска" страна, преди да бъдат доставени на Украйна, пише Financial Times.

Министерството на отбраната на Украйна предполага, че оръжията са били заловени от руснаците, пише вестникът.

Съединените щати обвиниха Северна Корея в предоставяне на оръжия на Русия, включително предполагаеми доставки по море, но не представиха доказателства и севернокорейските оръжия не са забелязвани на бойните полета в Украйна, допълва Reuters.

Северна Корея и Русия отричат ​​да извършват оръжейни сделки.

Севернокорейските оръжия са показани от украински войски, използващи реактивни системи за залпов огън (РСЗО) "Град" от съветската епоха близо до разрушения източен град Бахмут, място на продължителни брутални боеве, се посочва в публикацията на FT.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи посещение в Пхенян тази седмица, за да отпразнува 70-ата годишнина от края на Корейската война, първото посещение на висш служител на отбраната на Москва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

По време на посещението Шойгу е сниман да разглежда забранени севернокорейски балистични ракети с лидера Ким Чен Ун на военно изложение в Пхенян, сигнализирайки за по-дълбоки връзки между двете страни, тъй като всяка от тях се изправя срещу Съединените щати.

Бившият офицер от разузнаването и сигурността на британската армия Филип Инграм e коментирал пред Sky News, че е прегледал някои от оръжията, пленени наскоро и споменатите типове ракети не са били сред тях. 

"Малко севернокорейски оръжия се доставят по света поради забраната на ООН за износ", е заявил той. 

Инграм е опълнил, че много по-вероятният сценарий е Украйна да е пленила оръжията от руските сили, което според украинското министерство на отбраната се е случило. 

ЧВК "Вагнер" преди това е доставяла оръжия от Северна Корея за битката си около Бахмут, според Инграм.

Инграм, подобно на Антъни Блинкен, смята че въпреки че Москва твърдеше, че Шойгу е в Северна Корея, за да отпразнува 70-ата годишнина от края на Корейската война, той "почти сигурно е бил там и е набавял оръжия и боеприпаси“. 

"Това изпраща реален сигнал, че руснаците са в истински затруднения, ако трябва да отидат при Иран за дронове и Северна Корея за боеприпаси“, е добавил той.