Светът върви към "продоволствени войни“, тъй като геополитическото напрежение и изменението на климата тласкат страните към конфликти заради намаляващите доставки, пише Financial Times, цитирайки изявление на Сани Вергезе, главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур селскостопанска търговска къща Olam Agri, която е една от най-големите търговци на селскостопански продукти в света.

"Водили сме много войни за петрола. Ще водим още повече войни за храна и вода“, казва Вергезе, предупреждавайки, че търговските бариери, наложени от правителствата за поддържане на вътрешните доставки на храни, са довели до влошаване на инфлацията при храните.

Големите търговци на селскостопански продукти, които пожънаха рекордни печалби през 2022 г., след като инвазията на Русия в Украйна доведе до скок на цените на храните, се обвиняват за подхранването на инфлацията чрез повишаване на маржовете. Търговецът твърди, че повишената инфлация е отчасти резултат от намесата на правителствата. Според неговите изчисления, разпространението на нетарифни търговски бариери през 2022 г. в отговор на войната е създало преувеличен дисбаланс между търсене и предлагане.

Отбелязва се, че богатите страни са натрупали излишъци от стратегически стоки, което е довело до преувеличено търсене и покачване на цените: "Индия, и Китай, всички имат буферни запаси, това само изостря глобалния проблем“, подчерта изпълнителният директор на Olam Agri.

Цените на храните започнаха да растат след разпространението на Covid-19 и се повишиха рязко, след като Русия нахлу в Украйна, тъй като износът на зърно и торове беше блокиран. Това задълбочи продоволствената несигурност в по-бедните страни и постави потребителите по света пред криза на разходите за живот. С този растеж и изменението на климата, които възпрепятстват селскостопанското производство по света, правителствата все повече прибягват до протекционистки политики: "Това беше абсолютно грешно решение. Ще виждате това все повече и повече“, казва търговецът.

Индонезия забрани износа на палмово масло през 2022 г., за да защити местния пазар, а миналата година Индия наложи ограничения върху износа на определени видове ориз в опит да ограничи покачващите се вътрешни цени преди изборите, след като нестабилен мусон наруши производството.

Говорейки за въздействието на изменението на климата върху глобалните реколти, Вергезе призова лидерите в потребителската индустрия, включително тези в Coca-Cola и Associated British Foods, да се "събудят“ и да предприемат повече действия за борба с изменението на климата. Според него правителствата трябва да наложат въглероден данък. "Днес въглеродът е свободен, така че замърсяваме безразборно“, отбеляза той.