Китайският лидер Си Цзинпин е предупредил лично руския президент Владимир Путин да не използва ядрено оръжие в Украйна, твърди Financial Times, позовавайки се на високопоставен  чиновник в администрацията на САЩ, бивш китайски чиновник и други източници, включително близки до Кремъл.

Си го е направил по време на посещение в Москва през март. Оттогава, отбелязват събеседниците на изданието, китайски служители си приписват успеха в убеждаването на Путин да се откаже от завоалираните заплахи за използване на ядрено оръжие срещу Украйна.

FT отбелязва, че Китай последователно се противопоставя на използването на ядрени оръжия в Украйна в свои публични изявления. Но много от съюзниците на Киев имат съмнения относно намеренията на Пекин, предвид "безграничното“ партньорство на Си с Путин и така наречения "мирен план“, който до голяма степен повтаря руските тези.

В същото време предупрежденията на Си към Путин дават надежда, че Китай подкрепя публичните си изявления с реторика зад затворени врати.

Високопоставен представител на американската администрация заяви, че "китайците поемат отговорността за предаването (на Русия) на съобщения на всички нива“.

По-рано през март ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че посещението на Си "намалява риска от ядрена война и те (китайците) го направиха много ясно“.

Бивш служител на КНР потвърди пред FT, че Си лично е казал на Путин да не използва ядрени оръжия, отбелязвайки, че позицията на Китай срещу използването им е включена в неговия документ за позиция относно мира в Украйна.

Западни служители по сигурността уверяват, че Путин е разочарован, защото посещението на Си не е донесло осезаеми печалби за Русия. Според тях вероятно осъждането на използването на ядрени оръжия в съвместното комюнике е добавено по указание на Китай.

Ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна, "това би било много лошо за Китай", казва един от тях.

Китай се въздържа да критикува Русия за нахлуването и обвинява Запада, че подхранва конфликта, като доставя оръжие на Украйна. В същото време, според високопоставен съветник на китайското правителство, войната заплашва да отмени усилията на Китай да раздели Европа и Съединените щати.

Руски ядрен удар срещу Украйна или някой от нейните европейски съюзници може да настрои континента срещу Китай, казва съветникът, докато продължаващият натиск от страна на Пекин за предотвратяване на подобна атака може да подобри отношенията с континента.

Близки до Кремъл събеседници на FT твърдят, че руският лидер сам е преценил, че тактическите ядрени оръжия няма да дадат предимство на Русия, след като е предвидил сценариите, които биха могли да възникнат от използването им. Един ядрен удар, казват те, вероятно ще превърне това, което Путин твърди, че е руска територия, в радиоактивна пустош и ще направи малко, за да помогне на силите му да продължат напред.