САЩ все още възнамеряват да участват в събирането на средства за Украйна от Г-7, въпреки че ЕС не се съгласи с искането на Вашингтон за гаранции, че руските активи ще останат замразени по-дълго време. Представители на САЩ и ЕС са заявили пред Financial Times, че Вашингтон се готвят да се присъедини към заема от 50 млрд. долара (90.72 млрд. лева) за Киев, договорен от лидерите на Г7 през юни, дори и без удължаване на санкциите на ЕС.

Това се случва в момент, когато се засилва натискът да се покаже единен фронт по отношение на Украйна преди новият президент да влезе в Белия дом.

Според споразумението на Г-7 целият заем от 50 млрд. долара ще бъде изплатен от печалбите, генерирани от активите на руската централна банка, блокирани на Запад в отговор на войната на Москва, повечето от които се държат в ЕС.

Първоначално официалните лица са обсъждали, че САЩ и ЕС ще предоставят по 20 млрд. щатски долара, а Канада, Япония и Обединеното кралство ще допринесат с останалите 10 млрд. щатски долара.

САЩ обаче поставиха условие за участието си в проекта за промени в режима на санкции на ЕС, за да се гарантира, че руските държавни активи на стойност 210 млрд. евро ще останат замразени в блока за най-малко три години.

Унгария наложи вето на промяната в сряда (9 октомври) и настоя санкциите да продължат да се подновяват на всеки шест месеца.

Това принуди Европейската комисия да излезе с алтернативен план за събиране на до 35 млрд. евро от общия бюджет на блока - решение, което се нуждаеше само от подкрепата на мнозинството от държавите членки на ЕС.

Сега сумата, която ЕС ще плати, може да бъде намалена, ако САЩ се включат. Според западни официални лица правителството на САЩ обмисля различни суми, като един от вариантите е да внесе 5 млрд. долара - равностойността на руските активи, блокирани в САЩ.