Дипломати на САЩ и Европейския съюз провеждат спешни преговори за ситуацията в Близкия Изток в опит да предотвратят пълномащабна война в региона след ударите срещу лидерите на Хизбула и ХАМАС, съобщава Financial Times.

На 30 юли Израел предприе атака срещу Бейрут, по време на която беше убит един от командирите на Хизбула Фуад Мохсен Шукр. Според Силите за отбрана на Израел той е бил дясната ръка на лидера на групировката Хасан Насрала и е отговорен за удара срещу град Мадждал Шамс на Голанските възвишения, при който загинаха най-малко 12 души. В нощта на 31 юли политическият лидер на ХАМАС Исмаил Хания беше убит в Техеран в резултат на пряко ракетно попадение. Палестинската фракция и Иран обвиниха Израел за смъртта му.

Според FT заместник-върховният представител на ЕС по външната политика Енрике Мора е провел разговори с ирански официални лица в Техеран, а координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом за Близкия Изток Брет Макгърк е обсъдил ситуацията в Саудитска Арабия. Говорителят на външната политика на ЕС Петер Стано заяви, че Мора се опитва да "комуникира позицията на ЕС по всички въпроси, които предизвикват загриженост, свързани с Иран“.

Освен това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с колегите си в Йордания и Катар, а ръководителят на Пентагона Лойд Остин разговаря с израелския министър на отбраната Йоав Галант.

Западът полага дипломатически усилия на фона на нарастващите страхове, че конфликтът ще се разшири. Според събеседници на FT преговарящите са се опитали да убедят Иран или да не отговаря на Израел, или да предприеме "символични действия“.

"Всички оказват натиск върху Техеран от снощи да не реагира и да се въздържа“, казва дипломат.

Говорителят на администрацията на САЩ Джон Кърби заяви пред репортери на 31 юли, че "няма индикации, че ескалация е неизбежна“. Той подчерта, че САЩ не са знаели предварително за плановете на Израел да удари Техеран с цел да убие Хания. Държавният департамент на САЩ говори за същото, но иранското външно министерство смята Вашингтон за отговорен за случилото се. Според постоянния представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани "това действие не би било извършено без разрешение, без подкрепата на американското разузнаване“.

Според The ​​New York Times върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е наредил удара срещу Израел. Коментирайки смъртта на Хания, той нарече дълг на Техеран да "отмъсти за кръвта на един, който претърпя мъченическа смърт на територията на Ислямската република" и заплаши Израел със "сурово наказание".