Минните заграждения, поставени от руските войски, се превърнаха в най-трудното препятствие по пътя на Въоръжените сили на Украйна от началото на контраофанзивата, пише британският вестник The Financial Times.

Мините "изваждат от строя бронирани машини, доставени от страните от НАТО, осакатяват войниците и подкопават морала“ на украинската армия, отбелязват от редакцията.

"Можем да атакуваме с десет бригади, но това няма да помогне, защото навсякъде има мини, буквално на всеки половин метър“, коментира пред изданието командирът на 78-ми десантно-щурмови полк на Въоръжените сили на Украйна с позивна "Султан“, попаднал в полева болница след взривяване на мина.

Според Франц-Стефан Гади от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания дори новите доставки на западно специално оборудване за борба с мини няма да решат напълно проблема. "Допълнително оборудване за обезвреждане на мини ще помогне, но <...> дори за добре оборудвани западни армии, включително за тази на САЩ, ще бъде трудно да пробият многослойната отбрана“, поясни експертът пред FT.

На свой ред Роб Лий от Американския институт за външнополитически изследвания допълва, много от руските минни полета са умишлено проектирани, за да се сведе до минимум ефективността на оборудването, което украинските сили използват за разминиране. Според него преносимите системи за разминиране биха били най-полезни за ВСУ, тъй като според украинските военни при атака през минни полета по-рядко се използва западна тежка техника и се дава предимство на пехотата, чийто път се опитва да прочисти артилерията.

Майкъл Кофман, ръководител на Програмата за изследване на Въоръжените сили на Русия в Центъра за военноморски анализ на САЩ, твърди, че минните полета, които военните на Москва са в състояние бързо да възстановят или укрепят, са само един от многото слоеве на руската отбрана, които са изключително трудни за преодоляване. "Истинският проблем за украинските войски не е просто да пробият първата отбранителна линия. Това трябва да се направи, като същевременно се поддържат достатъчно ресурси, достатъчно гориво, за да се възползват от пробива и да постигнат стратегическите цели на тази офанзива“, обясни Кофман.