Русия провежда контранастъпление в Курска област. На фона на тази новина отново се заговори за целите на дръзкото нахлуване на украинските сили в региона. Както пише Financial Times Курската операция е първото голямо чуждестранно нахлуване на руска територия след Втората световна война. Този план винаги щеше да бъде рискован. Рисковете нарастват, но стратегическите ползи все още са неясни.

Успехът зависи от загубите

Украинските войски постигнаха тактическа победа, като превзеха приблизително 1200 квадратни километра руска територия след изненадваща атака на 6 август. Операцията помогна да се възстанови известна вяра в офанзивните способности на Украйна, променяйки негативния тон за войната в западната преса. Но досега Украйна не е успяла в целта си да принуди Москва да отклони силите си от Донбас.

Анализаторите казват, че общият успех на нахлуването сега ще зависи от загубите, които Украйна ще понесе, докато държи територията, вероятно в продължение на месеци. И тези загуби ще зависят от тактиката, която руските сили използват, за да отблъснат украинците.

Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика, казва, че резултатът от гледна точка на Украйна зависи от относителните ресурси, ангажирани от всяка страна.

"Важното не е, че Украйна отклонява ресурси. Това е нормално – докато Русия отклонява повече“, отбелязва той.

Ако Русия беше играла дългата игра, отделяйки само ограничени ресурси за Курск, тя можеше допълнително да разтегне и унищожи украинските сили.

Русия започна контранастъпление в сряда и обяви, че бързо си е върнала около 63 квадратни километра територия от левия фланг на украинските сили. В същото време Deepstate пише, че Украйна продължава да напредва на север.

Президентът Володимир Зеленски заяви в петък, че руските войски са "започнали бързи настъпателни действия", но без големи успехи. Той също така отбеляза, че Украйна ще използва завзетата руска земя като разменна монета при евентуални бъдещи мирни преговори, което може да означава да я държи за неопределено време.

"Украинците също спряха да вкарват нови резерви... Те започнаха да се движат по-малко и вместо това да копаят повече“, казва източник от руските военни кръгове пред FT.

Според Лий Украйна е поела "нови дългосрочни ангажименти“ в атаката си срещу Курска област. Киев създаде разширен фронт, който ще трябва постоянно да се снабдява и укрепва, потенциално в ущърб на неговите отбранителни линии в Украйна.

Украинските сили биха могли да използват прикритието на горите, за да се окопаят, но това предимство ще изчезне през зимата, добавя Лий.

Способността на Украйна да върти своите части или да изпраща подкрепления също е ограничена. Страната все още е в ранен етап на попълване на войските си след въвеждането на нов закон за мобилизация.

Официални лица казват, че мобилизацията върви по план, но ще отнеме още три месеца, преди новообучените войски да окажат влияние на бойното поле, казва Александър Завитневич, ръководител на парламентарната комисия по отбрана.

Контранастъплението все още не е широкомащабно

Нахлуването в Курска област не накара Путин да прехвърли по-добре обучените си щурмови сили от Донбас. Тази цел не е постигната, призна по-рано този месец главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. Но той твърди, че руснаците са били "лишени от възможността да маневрират с техните части“ и са били възпрепятствани да изпратят допълнителни сили в Покровск.

Отначало Москва разчиташе на гранични войски и наборници, а след това изпрати по-боеспособни части.

"Освен няколко бригади морска пехота, ние не сме привлекли добри нови резерви там, събирали сме ги отвсякъде“, заяви събеседникът на изданието от руското военно ведомство.

Руслан Левиев, военен анализатор и ръководител на Conflict Intelligence Team, казва: "Въпреки че Путин явно беше много ядосан от пробива в Курска област, той не взе емоционални решения, така че не видяхме стратегия на "бързо, вземете всички и ги изпратете да отвоюват "Курск".

Ръководството на Украйна все още се надява, че Русия в крайна сметка ще трябва да изтегли повече войски от източния фронт. Високопоставен служител на украинското военно разузнаване казва, че Русия вече е мобилизирала 38 000 войници, включително въздушно-десантни бригади, предислоцирани от Южна Украйна, но контраатаката "все още не е в голям мащаб". За да направи това, иманужда от повече калени в битки щурмови бригади.

Зеленски заяви, че Русия ще се нуждае от около 100 000 войници, за да изтласка силите му от Курска област

Защо й е на Украйна Курска област?

В контраатаката участваха части от 51-ви руски парашутно-десантен полк и 155-а бригада на морската пехота, както и най-малко осем танка. Но руски и западни анализатори са съгласни, че силите, които Русия е събрала там, не са достатъчни, за да си върнат напълно територията. Операцията тази седмица беше "като сондиране" на отбранителната линия на Украйна, казва Левиев.

Дори ако залогът на Украйна, че нахлуването в Курск ще намали натиска върху източния фронт, все още не се е изплатил, това все още може да насърчи Русия да увеличи силите си в контранастъплението. Ако възникнат преговори, Путин вероятно ще бъде принуден да лиши Украйна от нейния коз – Курска област.

Представител на украинското министерство на отбраната казва, че Украйна не планира да завзема повече територии в посока Курск, но работи по окупирането и защитата на своите флангове. Курската операция, казва той, винаги е била планирана така, че украинските войски да могат бързо да се изтеглят, ако ситуацията се влоши.

Лий отбеляза, че Курск може да се превърне в причина за изтощаване на руската сила. От друга страна, ако Москва възприеме минималистичен подход в Курска област, тогава този гамбит може да не се изплати на Киев.