Руската армия има значително преимущество пред Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по отшношение на системите за радиоелектронна борба (РЕБ), тъй като инвестира сериозно в тази област повече от десет години, пише британският вестник The Financial Times.

Изданието споменава две модерни руски системи – "Полюс-21“, която може да "заглушава“ район в радиус от 150 км, и мобилните системи "Мурманск“.

"Проблемът е, че руснаците са способни да разположат системи за РЕБ по голяма част от фронта, в някои случаи до ниво взвод“, се казва в статията.

Руските сили все по-често използват средства за РЕБ, за да изхвърлят високоточни боеприпаси западно производство като HIMERS и Excalibur от зададения курс.

"Москва също използва възможностите си за РЕБ, за да симулира изстрелвания на ракети и дронове, за да обърка украинските системи за противовъздушна отбрана и да разкрие тяхното местоположение“, обяснява Иван Павленко, говорител на Генералния щаб на ВСУ.

Украински войник споделя пред FT за липсата на способности за воденето на радиоелектронна война в неговата част, която е била почти напълно унищожена след няколко седмици интензивни бомбардировки.

По думите му руските дронове "ни удрят като комари“.

"Каква електронна война? <...> Нямахме нищо. Дори не искам да си спомням онези дни в окопите. Нашите момчета падаха като мухи“, разказа войник от ВСУ.

Изданието пише още, че Крим има висока степен на защита със системи за РЕБ, като изтъква неизвестни досега подробности от операцията на украинските спецслужби на полуострова.

"Преди украинските специални части на моторни лодки да нанесат ракетни атаки срещу руския Черноморски флот в Севастопол по-рано тази година, те извадиха от строя руските системи за РЕБ, инсталирани на петролни платформи“, отбелязва FT.