Русия заобикаля санкциите, а САЩ са поставили ценови лимит за продажбата на петрол. Това принуждава западните страни да търсят начини да засилят едно от ключовите си икономически ограничения срещу Москва, коментират в редакцията на британския вестник The Financial Times.

Високопоставен европейски правителствен служител разкри пред изданието, "почти нито една" доставка на петрол по море през октомври не е била извършена под границата от 60 долара за барел.

"Последните доказателства показват, че ще трябва да затегнем мерките. Няма абсолютно никакво желание да позволим на Русия да продължи да прави това“, увери събеседникът на редакцията.

Изданието отбелязва, че опасенията на западните официални лица се подкрепят от официалната руска статистика за продажбите на петрол през октомври. Средната получена цена надхвърли 80 долара за барел.

По този начин скокът на руските цени нанесе удар върху опитите на Г-7 да ограничи потока от средства, вливащи се в Кремъл за финансиране на войната в Украйна.

През август бе съобщено, че близо три четвърти от всички морски петролни потоци от Русия са тръгнали без западна застраховка. А през октомври само 37 от 134 кораба са имали такава.

Някои западни застрахователни компании са получили фалшиви декларации от руски петролни компании или търговци, които са длъжни да предоставят писмени гаранции, че цената на петрола е под 60 долара. Един от механизмите, чрез които това е постигано преди, е чрез увеличаване на разходите за доставка.