Русия е подготвила своя флот за изстрелване на ракети с ядрени глави срещу цели в Европа.

Това пише Financial Times, позовавайки се на секретни документи, с които разполага. Те казват, че руският флот е обучен да изстрелва ракети с ядрени бойни глави по цели дълбоко в Европа в случай на потенциален конфликт с НАТО.

Дори преди пълномащабното руско нахлуване в Украйна, военни анализатори представиха на офицерите от НАТО карти на вероятните цели. Някои са толкова далеч, колкото западното крайбрежие на Франция и Бароу-ин-Фърнес в Обединеното кралство.

Документите показват как Русия си е представяла конфликт със Запада и е планирала серия от смазващи удари срещу Западна Европа. Тези секретни документи, съставени между 2008 и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени оръжия.

Русия запази способността да разполага ядрени оръжия на надводни кораби, което според експерти създава значителни допълнителни рискове от ескалация или инциденти.

Освен това в документите се отбелязва, че високата маневреност на флота й позволява да нанася "внезапни и превантивни удари и масивни ракетни удари... от различни посоки“. Ядрените оръжия "като цяло" са предназначени да бъдат използвани "в комбинация с други оръжия" за постигане на руските цели, се казва в документите.

FT отбелязва, че тези документи са предоставени от западни източници. Анализаторите, които ги прегледаха, казват, че съдържанието е в съответствие с това как НАТО оценява заплахата от ракетни удари с голям обсег от руския флот и скоростта, с която Русия вероятно ще прибегне до ядрени оръжия.

Изданието отбелязва, че картите са съставени по-скоро за презентационни цели, отколкото за оперативно използване. Те изобразяват 32 цели на НАТО в Европа:

Целите на Балтийския флот са основно в Норвегия и Германия, включително военноморската база в Берген, както и радиолокационни станции и съоръжения на специалните части.

Очаква се Северният флот да удари обекти на отбранителната индустрия като корабостроителницата за подводници в Бароу-ин-Фурнас в Северозападна Великобритания.

В същото време бившият служител на НАТО Уилям Албърк, който сега работи в Stimson Center, казва, че тази извадка е само малка част от "стотици, ако не и хиляди цели, картографирани в цяла Европа".

Способността на Русия да нанася удари в цяла Европа означава, че цели в целия континент ще бъдат изложени на риск, след като руската армия влезе в бой със силите на НАТО в балтийските държави и Полша, казват анализатори и бивши военни служители.

"Тяхната концепция за война е тотална война... Те виждат тези неща (тактически ядрени бойни глави) като потенциално победоносни оръжия... Те ще искат да ги използват, и то доста бързо“, казва Джефри Луис, професор в Мидълбъри Институт за международни изследвания в Монтерей.

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък обсег и са по-малко разрушителни от големите стратегически ядрени оръжия, предназначени да атакуват Съединените щати. Въпреки това, те все могат да освободят значително повече енергия от това, което беше хвърлено върху Нагасаки и Хирошима през 1945 г.