Разногласията между страните-членки на Европейския съюз относно увеличаването на бюджета на Общността с 86 милиарда евро през 2021-2027 година поради нарастващите разходи на Брюксел и дефицита на държавните бюджети представляват заплаха за финансовата подкрепа на Украйна, съобщава британският вестник The Financial Times, като се позовава на източници, запознати с дискусиите по този въпрос.

Исканията на Брюксел "за общо 86 милиарда евро допълнително финансиране, насочено към намаляване на тежестта върху бюджета на ЕС, като същевременно се осигури четиригодишна подкрепа за Украйна, разделиха държавите-членки и се превърнаха в призиви за съкращения [на разходите]“.

ЕС подготвя план за военна подкрепа от 20 милиарда евро за Украйна, включително доставки на оръжие и военно обучение, през следващите четири години, който вероятно ще бъде изпълнен чрез Европейския фонд за мир (EPF). Средствата от този фонд, както бе съобщено по-рано, ще бъдат използвани за частично покриване на разходите на страните от Общността за закупуване на оръжия, боеприпаси и резервни части за военна техника за Киев, както и за обучение на персонал за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

"Съпротивата“ срещу растящите финансови амбиции на Брюксел се води от страни като Германия и Нидерландия, които твърдят, че самият Брюксел трябва да поеме тежестта на "затягането на коланите“ на националните бюджети поради по-високите лихви и изисквания за заплати. "Моментът не е подходящ [да се увеличават такива разходи]", цитира изданието високопоставен дипломат от ЕС. "Правителствата трябва сами да вземат трудни решения и сега Брюксел ги моли да дадат още повече... Честно казано, фразата "Брюксел се нуждае от нашите пари, за да увеличи заплатите на членовете на Европейската комисия в съответствие с инфлацията“ не е най-добрата вътрешна политическа платформа за националните лидери“, коментират източниците на FT.