Русия не иска пробивът на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на територията на Курска област да осуети нейните планове за завземане на нови територии, така че войските на Киев продължават да губят позиции в източната част на Донецка област. Но превземането на Покровск може да подкопае отбраната на ВСУ в цялата останала част от региона, тъй като през града минава важен логистичен маршрут до Краматорск и Константиновка, а също така осигурява пътни връзки с централна Украйна, отбелязват в редакцията на британския вестник Financial Times.

Според Mинистерството на отбраната в Лондон руските сили са в рамките на 10 километра от града, но напредването им може да се забави, когато наближат по-застроените райони. В Селидово са забелязани руски войници, а хиляди хора вече са напуснали самия Покровск.

Решението на Москва да запази силите си в Донбас е една от причините руснаците да не могат да изтласкат ВСУ от собствената си територия. Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) твърди, че руското командване е "изключително неохотно“ да изтегли боеспособни части от фронтовата линия около Покровск и Торецк.

Руски военни блогери също съобщават за прехвърляне на войници от 15-та мотострелкова бригада и 1-ва славянска мотострелкова бригада. Окупаторите прехвърлят сили и от по-ниско приоритетни участъци на фронта в Харковска и Запорожка област.