Контролът на износа на критични полупроводникови материали от Китай натоварва веригите за доставки и поражда опасения от спад в западното производство на усъвършенствани чипове и военно оптично оборудване, пише британският вестник Financial Times.

Отбелязва се, че ограниченията на Пекин върху доставките на германий и галий са довели до почти удвояване на цените на тези минерали в Европа през последната година. Тези елементи се използват за производство на полупроводници и компоненти за военно и комуникационно оборудване.

Пекин наложи ограниченията миналата година, заявявайки, че те защитават "националната сигурност и интереси“ в отговор на огледални мерки на САЩ върху продажбата на модерни чипове и оборудване за производството им.

Ограниченията и по-нататъшният контрол върху износа подчертаха господството на Пекин в световните доставки на десетки критични ресурси, отбелязва изданието. Страната произвежда 98% от световния галий и 60% от германия, според Геоложката служба на САЩ. "Ситуацията с Китай е критична, ние зависим от тях“, казва събеседник на редакцията, представляващ "голям потребител на полупроводникови материали“.

Според анализаторите проверките показват ясно, че правителството на президента на Китай Си Дзинпин е готово да се прицели в западните икономически интереси. Целта е да се нанесе ответен удар над достъпа на Китай до най-съвременните микросхеми и други ноу-хау технологии.

Говорител на засегнатата компания казва, че макар все още да се извършват някои големи доставки на галий, общият износ е намалял наполовина след въвеждането на контрола: "Ако Китай намали износа на галий, както направи през първата половина на годината, тогава нашите резерви ще бъдат изразходвани и ще възникне дефицит“, посочи той.

В статията се посочва, че двата материала са от съществено значение за производството на усъвършенствани микропроцесори, оптични продукти и очила за нощно виждане, така че по-нататъшните ограничения върху износа от Пекин биха могли да нарушат производството на такива стоки.

Този месец Пекин също обяви ограничения върху износа на антимон, минерал, използван в производството на бронебойни боеприпаси, очила за нощно виждане и прецизна оптика. Този ход следва налагането от Китай на контрол върху износа на графит и технологии, използвани за добив и отделяне на редкоземни елементи.

Според търговци при контрол на галия и германия всяка отделна партида изисква одобрение - от 30 до 80 дни. Това прави дългосрочните договори за доставка нежизнеспособни поради несигурност. Заявленията трябва да посочват купувача и предназначението.

Кори Комбс, заместник-директор на базираната в Пекин консултантска компания Trivium China, твърди, че основната мотивация на Пекин е да "изпраща сигнали“, че може да отговори на натиска на САЩ върху китайски компании и жизненоважни индустрии. Пекин също така вижда контрола върху износа отчасти като начин да осигури собствените си доставки на материали, използвани в технологиите за чиста енергия, които са в основата на индустриалната модернизация на страната, допълва Комбс.