Израелските отбранителни сили не планират атаки срещу ядрените съоръжения на Иран, но обмислят други варианти за отговор на ракетната атака на Техеран, пише британският вестник Financial Times.

САЩ и западните съюзници се опитват да ограничат отговора на Израел на атаката на Иран с надеждата да попречат на регионалния конфликт да излезе извън контрол.

Вашингтон даде да се разбере, че подкрепя правото на отговор на Израел. Но американски служители признават, че тяхното влияние върху еврейската държава може да е ограничено.

FT отбелязва, че Израел обмисля няколко варианта за отговор на Иран, включително атаки срещу ракетни установки или петролна инфраструктура. Някои израелски служители призоваха за удари по ядрените съоръжения, въпреки че източник на изданието, запознат с въпроса, уверява, че тази опция не се разглежда. Президентът на САЩ Джо Байдън също предупреди, че би бил против подобен отговор.

САЩ и други западни съюзници призовават Израел да се съсредоточи върху военни цели.

Западни служители отбелязват, че Израел става все по-уверен и смел след елиминирането на ръководството на ливанската групировка "Хизбула“. Израелското правителство може да е готово да поеме военни и политически загуби, ако това означава постигане на стратегическа победа над Иран, обясняват официални лица.