Оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара в САЩ постепенно ще отслаби властта му, но също така може да го освободи от политическите ограничения, позволявайки му да действа по-свободно на световната сцена, уверени са в редакцията на британския вестник Financial Times.

Един от най-важните приоритети на Байдън е способността да гарантира на Украйна възможно най-голяма подкрепа в случай на победа на Доналд Тръмп. Но служители и анализатори казват, че възможността за прокарване на друг пакет от помощи е малко вероятна.

Американският лидер може да осигури завършването на двустранните споразумения с Украйна, както и да прокара всяка помощ, която ще бъде предоставена преди края на неговия президентски мандат.

Бившият високопоставен служител на Пентагона Джим Таунсенд вярва, че Байдън би могъл да укрепи репутацията си с пътувания до Украйна, като например да посети в Киев за предаването на изтребители F-16. "Има неща, за които Байдън може да си припише заслуги, които са важни за неговото наследство“, добави той.

Срещата на Байдън с израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон ще му даде шанс да популяризира своето "критично наследство“ за прекратяване на войната с ХАМАС. Освен това примирието ще позволи на вицепрезидента Камала Харис да избегне проблеми по време на кампанията.

"Ако погледнете следващите шест месеца, една от най-важните задачи за Байдън е да сложи край на войната в Газа. Тази администрация в някои отношения ще бъде по-свободна по този въпрос и хората в нея ще проявят по-голям разум, за да покажат, че са успели да го направят“, казва Денис Рос, виден сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Решението на Байдън да оттегли кандидатурата си кара някои дипломати и външнополитически експерти да се притесняват, че Русия, Иран и Китай може да се възползват от него. Президентската администрация вече заяви, че нищо няма да се промени в усилията за противопоставяне на автократите и противниците.

Почетният президент на Съвета за международни отношения Ричард Хаас отбеляза, че голяма част от света е "отписал Байдън“, след като е бил убеден в победата на Тръмп, но резултатът от изборите сега е много по-малко сигурен.

"Байдън вероятно е увеличил влиянието си, защото сега има възможност негов наследник да бъде някой, който е съгласен с него за много неща, а не някой, който може да унищожи много от това, което той подкрепяше,“ добави той.