Франция призова за по-добра идентификация на компаниите, доставящи руски газ в пристанищата на Европейския съюз, за ​​да се спре увеличаването на доставките за страните от блока, съобщава Financial Times.

Франция, заедно с девет други държави, включително Австрия и Чехия, разпространиха документ преди срещата на енергийните министри на ЕС във вторник, призовавайки Европейската комисия да изисква от доставчиците на руски втечнен природен газ ясно да се идентифицират при разтоварване в пристанищата на ЕС и за подобряване на прозрачността по отношение на обемите на вноса.

По-специално, според изданието, някои доставчици на газ, които са запазили капацитет за внос на руски втечнен газ в пристанищата на ЕС, все още не са надлежно идентифицирани. В същото време френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунашер заяви, че за "премахване на тази зависимост“ е необходимо "най-високо ниво на прозрачност по отношение на потоците“.

Медията припомня, че усилията за намаляване на доставките на руско гориво за ЕС бяха възпрепятствани от Унгария, която постоянно се съпротивляваше на санкциите и се опитваше да удължи съществуващите споразумения с Газпром. В същото време газ от Русия също тече в ЕС през Украйна - въпреки войната - благодарение на договор, който изтича в края на тази година, припомни неназован европейски служител:

"Трябва да признаем факта, че Украйна получава приходи от транзит.

На свой ред Свен Гиголд, държавен секретар на Германия по икономическите въпроси и действията в областта на климата, отбеляза, че е "тревожно“ да се види увеличение на вноса на руско гориво и че Комисията трябва да представи "пътна карта“, за да сведе вноса от Русия на всички видове гориво до нула.

Притесненията възникнаха, след като през юни ЕС предприе първата стъпка за ограничаване на руския втечнен природен газ, като наложи санкции върху трансбордирането - реекспорта на руско гориво за трети страни - от морските държави на ЕС, включително Нидерландия, изразиха загриженост, че забраната има нежелан страничен ефект под формата на увеличаване на доставките за ЕС, тъй като те вече не могат да бъдат реекспортирани другаде, въпреки че забраната официално влиза в сила едва през март следващата година“, се посочва в статията.