JPMorgan Chase и HSBC несъзнателно са обработвали плащания за компании в Африка, контролирани от починалия Евгений Пригожин, докато санкционираната му частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“ се разширяваше из целия континент, съобщава Financial Times.

Отбелязва се, че изтекли документи, получени от базирания във Вашингтон Център за напреднали отбранителни изследвания (C4ADS), показват, че през 2017 г. суданска компания, контролирана от Пригожин, е закупила промишлено оборудване в Китай, което е преминало през големи западни банки.

"Вагнер“, които Министерството на финансите на САЩ обвинява в "масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и други брутални действия срещу невинни“ в Африка, стана печално известен с предоставянето на наемнически услуги на африкански и арабски страни и с участието си в нахлуването на Русия в Украйна.

Изтекли документи показват как Пригожин, който загина миналата година след неуспешен опит за бунт срещу руския президент Владимир Путин, е успял да създаде транснационална  империя на природни ресурси, отчасти чрез тайна кражба на платежните системи на западни финансови институции.

"Една фактура показва, че през август 2017 г. Meroe Gold, суданска минна компания, която е била параван за ЧВК "Вагнер“, е изпратила плащане от местна банкова сметка чрез JPMorgan Chase като мостова банка в Ню Йорк на продавач в Китай. Фактура от същата година показва, че Meroe Gold е изпратила плащане за дизелови генератори и резервни части на китайска компания чрез Hang Seng Bank, която е част от HSBC Group.