Европейският съюз ще обяви на 28 юни решението си да въведе отново мита върху вноса на яйца и захар от Украйна, за да отговори на исканията на протестиращите европейски фермери. Това съобщи Financial Times, позовавайки се на източник.

Според изданието митата ще бъдат 419 евро за тон бяла захар, 339 евро за тон сурова захар и 30 евроцента за 1 кг яйца. Решението ще бъде взето за период от една година - до юни 2025 г., тоест за целия период, за който на 25 май ЕС спря квотите за целия внос на земеделска продукция от Украйна.

В разговор с вестника украинският търговски представител Тарас Качка каза, че планираните промени в тарифите са в съответствие с настоящото споразумение между Украйна и ЕС, но Киев продължава да преговаря с Брюксел за подобряване на условията и "премахване на всички двустранни ограничения“.

"Правителствата на страните от [ЕС] говорят за подкрепа на присъединяването на Украйна към Европейския съюз, но ще видим, че преговорите за селското стопанство ще бъдат много трудни“, заяви на свой ред пред изданието дипломат от една от европейските страни.

На 19 юни Европейската комисия (ЕК) официално обяви повторното активиране на квотите и митата върху вноса на овес от Украйна. Преди това ЕК подчерта, че подкрепата за Украйна не трябва да подкопава стабилността на селскостопанския пазар на ЕС.

От 1 януари 2016 г. между Европейския съюз и Украйна е в сила споразумение за "задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия“. Въпреки това, както отбелязват експертите, необходимостта от специални решения за премахване на всички квоти и мита за ограничен период показва, че така нареченият режим на свободна търговия през последните девет години не е попречил на ЕС да поддържа мита върху значителни обеми от украинския износ. В същото време страните от ЕС имаха практически неограничен достъп до украинския пазар през цялото това време.