Страните-членки на Европейския съюз обмислят възможността да лишат Унгария от правото й на глас, за да сключат споразумение за отпускане на средства на Украйна, съобщава британският вестник The Financial Times, като се позовава на дипломати от Брюксел.

Изданието припомня, че в рамките на проведената миналата седмица среща на върха на ЕС министър-председателят на Унгария Виктор Орбан използва правото си на вето, отхвърляйки програмата за финансова помощ за Украйна, която включваше предоставянето на Киев на 50 милиарда евро до 2027 година.

Източници на изданието разкриват, че след подобно решение на унгарските власти ЕС може да приложи чл. 7 от Договора за Европейския съюз от 2007 година, според който държава може да бъде лишена от правото си на глас във връзка с нарушение на законодателството на Общността.

"Някои длъжностни лица обмислят възможността за възобновяване на т. нар. наказателна процедура по чл. 7 за нарушения на върховенството на закона, които биха могли да доведат до спиране на правото на глас на отделна държава“, уточнява вестникът.

Този процес може да бъде блокиран от всяка друга държава от ЕС, но от редакцията подчертават, че след изборите в Полша в Общността не е останал нито един гарантиран защитник на Унгария.

Въпреки това, както се пояснява в статията, много членове на ЕС са загрижени за възможното използване на такава крайна мярка, която всъщност "е най-силното оръжие на ЕС срещу държава-членка“.

Европейски служители твърдят, че приоритетът е Орбан да бъде убеден да спре да блокира финансирането за Украйна. Ако усилията се провалят, другите 26 членки на ЕС биха могли да договорят сделка сами, въпреки че това ще отнеме време и ще осигури само краткосрочно решение.

"Може би Унгария може да създаде още повече проблеми в бъдеще. Може би Унгария ще ни принуди да използваме няколко различни инструмента. Но в крайна сметка Унгария няма да може да ни попречи да предоставим пари на Украйна“, каза високопоставен представител на ЕС, присъствал на срещата на върха, в разговор с изданието.

Срещата за Украйна, на която Унгария блокира отпускането на помощ, се проведе в Брюксел на 14-15 декември. След приключването й литовският посланик в ЕС Арнолдас Пранкявичюс намекна, че Унгария трябва да напусне Общността заради позицията си за Украйна. Пранкявичюс не посочи директно Унгария, но уточни, че става дума за държава, която е наложила вето върху отпускането на 50 милиарда евро на Украйна.

Според Пранкевичус, ако Будапеща не е готова да промени позицията си, тя "има само едно правилно решение – да напусне“.

На същата среща на върха ЕС одобри преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към Блока. Орбан напусна залата по време на гласуването. По-късно унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто определи решението за преговори с Украйна като "напълно ирационално“.