Европейската комисия е готова да отстъпи пред някои от исканията на Унгария, за да постигне отпускането на 50 милиарда евро на Украйна, съобщава The Financial Times.

Изданието, позовавайки се на източници, пише, че Брюксел се опитва да намери решение на унгарската блокада, откакто премиерът Виктор Орбан наложи вето на пакета за ЕС през декември. Проблемът става още по-спешен, като се вземе предвид, че безизходицата в Конгреса на САЩ означава несигурност в подкрепата на Вашингтон за Киев, докато Русия засилва въздушните удари по украинските градове.

Трима служители, запознати с въпроса, казват, че като начин да убеди Орбан да вдигне ветото си, Европейската комисия е готова да даде на унгарския премиер опция през 2025 г. да спре сделката за финансиране по средата.

Съгласно потенциалната отстъпка ЕС ще включи преглед на четиригодишния пакет за подкрепа през следващата година, когато ще прецени дали Украйна се нуждае от парите и дали е изпълнила изискванията за получаване на помощ от ЕС. Това ще даде възможност на Орбан да наложи вето на продължаването му.

Европейската комисия също е готова да проведе годишен одит на помощта и да въведе клауза за "аварийна спирачка“, според която всяка страна ще може да внесе сериозни опасения относно плащанията към Украйна на обсъждането на срещата на върха на лидерите на ЕС. Това обаче няма да даде допълнителна възможност на Унгария да наложи вето на финансирането.

Попитан дали това би било достатъчно, за да може Орбан да вдигне блокадата, високопоставен унгарски служител каза: "Не е ясно, но най-вероятно да“.

Позицията на Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан отказва да предостави военна помощ на Украйна след началото на пълномащабна руска инвазия. Той също така продължава партньорството си с Москва.

Унгария многократно използва възможността за вето, когато Европейският съюз разглежда въпроси, свързани с помощта за Украйна.

По-специално Орбан наскоро блокира инициатива за предоставяне на 50 милиарда евро на Украйна.