Директорът на ЦРУ Бил Бърнс пътува до Китай миналия месец, тайно посещение на един от най-доверените служители на президента Джо Байдън, което показва колко загрижен е Белият дом за влошаващите се отношения между Пекин и Вашингтон, пише Financial Times.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Петима души, запознати със ситуацията, са заявили, че Бърнс, бивш висш дипломат, на когото често са поверявани деликатни задгранични мисии, е пътувал до Китай за разговори с официални лица. Посещението, най-високопоставеното посещение в Китай от служител на администрацията на Байдън, идва в момент, когато Вашингтон настоява за ангажименти на високо ниво с Пекин, за да се опита да стабилизира отношенията. Белият дом и ЦРУ отказаха коментар.

Но американски служител са заявили, че Бърнс се е срещнал с представители на китайското разузнаване по време на пътуването. "Миналия месец директорът Бърнс пътува до Пекин, където се срещна с китайски колеги и подчерта важността на поддържането на отворени комуникационни линии в разузнавателните канали“, е заявил американският служител. Мисията на Бърнс се е провела през същия месец, когато съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се е срещнал във Виена с Уанг И, високопоставен представител на китайската външна политика.

Белият дом не обяви тази среща, докато не приключи. Пътуването на Бърнс е и посещение на най-високо ниво в Китай от американски служител, откакто заместник-държавният секретар Уенди Шърман посети Тиендзин през юли 2021 г. 

Байдън на няколко пъти е молил директора на ЦРУ да проведе деликатни мисии у дома и в чужбина. Бърнс пътува до Москва през ноември 2021 г., за да предупреди руските официални лица да не нахлуват в Украйна. Няколко души, запознати със ситуацията, са заявили, че миналата година Байдън е изпратил Бърнс в Капитолия в опит да убеди тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси да не пътува до Тайван.

Белият дом се опитва да даде тласък на обмена с Китай след особено бурен период, който започна през февруари, когато заподозрян китайски шпионски балон прелетя над Северна Америка. Инцидентът провали усилията да се постави "долна граница“ на отношенията, за които Байдън и китайският президент Си Цзинпин се съгласиха, че са необходими, когато се срещнаха на Г-20 в Бали през ноември.

Миналият месец Байдън заяви, че очаква неизбежно "размразяване“ на отношенията, без да дава никакви подробности. Бърнс пътува до Китай, преди Байдън да направи коментара на срещата на върха на Г-7 в Хирошима. "Като едновременно опитен дипломат и високопоставен служител на разузнаването, Бърнс е в уникална позиция да участва в диалог, който потенциално може да допринесе за целта на администрацията на Байдън за стабилизиране на връзките и поставяне на нова фаза в отношенията“, е заявил Бони Глейзър, експерт по Китай в "Германски фонд Маршал".

Пол Хаенле, бивш висш служител на Белия дом, е заявил, че едно от предимствата на изпращането на Бърнс е, че той е уважаван от демократите и републиканците и също така е добре познат на китайските служители. "Познават го като доверен събеседник. Те биха приветствали възможността да го ангажират тихо зад кулисите“, е подчертал Хаенле, сега директор на мозъчния тръст Carnegie China. "Те ще видят тихия дискретен ангажимент с Бърнс като идеална възможност.“

Докато Бърнс е смятан за една от най-доверените фигури в правителството на САЩ, неговото пътуване продължава традицията директорите на ЦРУ да бъдат използвани за чувствителни мисии. "Директорите на ЦРУ имат дълга история на тайна дипломация. Те са в състояние да пътуват в пълна тайна и често имат силни връзки с разузнавателните служби на домакините, изградени с времето“, е заявил Денис Уайлдър, бивш експерт от ЦРУ за Китай, който също е служил като висш служител на Белия дом за Азия по време на администрацията на Джордж Буш.

САЩ се опитват да възкресят пътуването до Китай, което държавният секретар Антъни Блинкен внезапно отмени заради инцидента с балона, но Пекин досега отказва да му даде зелена светлина. Китайският министър на отбраната Ли Шанфу също отказа да се срещне с американския министър на отбраната Лойд Остин в Сингапур тази събота или неделя, защото Вашингтон отказа да отмени санкциите. Двамата мъже присъстват на конференцията за сигурност Shangri-La Dialogue, където е предвидено да изнесат речи.

Въпреки че не се очакваше двамата министри да имат официална среща, Пентагонът съобщи, че те са "разговаряли накратко" на вечерята на откриването на форума, който се провежда от Международния институт за стратегически изследвания. "Двамата лидери се ръкуваха, но не размениха въпроси по същество“, добавят от Пентагона.