На дипломатите от Европейския съюз е съобщено да отменят планирани пътувания, да отменят партита и да отложат работата по укрепване на сигурността в резиденциите си поради преразхода на бюджета на Европейската служба за външна дейност, агенцията за външна политика и сигурност на ЕС, пише Financial Times.

Според петима служители, говорили пред FT Европейската служба за външна дейност е принудена да намали разходите си с 43 милиона евро, или почти 5 % от планирания си бюджет, поради преизпълнението на бюджета за тази година.

Според правилата на текущия седемгодишен бюджет на ЕС всички негови отдели трябва да поддържат годишния ръст на разходите, различни от заплатите, в рамките на 2 %. Най-голям се оказва преразходът на външнополитическата служба на Европейския съюз.

В момента службата търси начини, които ще позволят излизане от бюджетния дефицит. Представител на отдела е заявил, че са съкратили "всички възможни разходи" и са намалили наполовина бюджетите на 145 чуждестранни мисии, "въпреки опустошителното въздействие върху нашите глобални операции".

Източниците на FT са допълнили, че съкращенията вече са довели до отмяна на някои събития - по-специално годишното приемане в Общото събрание на ООН.

Дипломатите от ЕС също посочват проблеми, дължащи се на бюджетни съкращения. Около 50 от 145-те дипломатически мисии имат критични проблеми със сигурността, но няма средства за модернизиране на ключалки, решетки на прозорци или инсталиране на камери.

А някои резиденции на посланиците на Европейския съюз са негодни за живеене, така че посланиците наемат жилища за своя сметка.

Както отбелязва FT, генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Стефано Санино предупреди още през март, че агенцията е "недофинансирана" и нейният бюджет от над 880 милиона евро годишно не съответства на нивото на инфлация.