Европейската комисия се готви да отпусне милиарди евро от фондовете на ЕС на Унгария, които в момента са замразени поради проблеми с върховенството на закона в страната, за да гарантира подкрепата на Будапеща за увеличаване на бюджета на ЕС и предоставяне на значителна финансова помощ на Украйна. Това научи Financial Times от трима източника, запознати с преговорите.

Ако средствата, замразени миналия декември, бъдат освободени, това ще бъде победа за премиера Виктор Орбан, който обеща да блокира всяко увеличение на бюджета на ЕС, докато Унгария не получи достъп до него.

Европейската комисия възнамерява да размрази около 13 милиарда евро финансиране за Унгария до края на ноември, заявиха трима служители, информирани за преговорите.

Двама от тях твърдят, че освобождаването е отчасти провокирано от желанието да се спечели подкрепата на Орбан за увеличение на бюджета.

Миналия декември ЕС замрази 22 милиарда евро кохезионни фондове, отпуснати на Унгария. Това се случи, след като Брюксел реши, че Унгария не спазва правата на човека и правилата за върховенство на закона.

През май Унгария въведе съдебна реформа в отговор на исканията на Брюксел, които биха позволили на Европейската комисия да освободи 13 милиарда евро - повече от половината от замразеното финансиране.

Щефан де Кеерсмакер, говорител на Европейската комисия, заяви, че на 26 септември Брюксел е изпратил писмо до унгарското правителство с искане за разяснение на някои детайли от реформите. "След като Унгария отговори на тези въпроси, комисията ще продължи своята оценка“, добави той.

Напредъкът във възстановяването на достъпа на Унгария до средства идва, докато Брюксел се опитва да осигури единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината, отчасти за да осигури продължаване на финансовата помощ за Киев.

Европейската комисия предложи увеличаване на общия бюджет на ЕС с 66 милиарда евро за покриване на увеличените разходи. Част от тях ще отидат за програмата за финансова подкрепа на Киев в размер на 50 милиарда евро, предвидена за следващите четири години.

Няколко столици, включително Берлин, се противопоставиха на предложеното увеличение на бюджета. Разширяването на бюджета ще изисква подкрепата на всички 27 държави-членки на ЕС, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети.

Всяко решение за деблокиране на плащанията към Будапеща вероятно ще предизвика осъждане от Европейския парламент, който многократно е настоявал за твърда позиция по въпроса.