Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще се обърне към Конгреса с искане за финансиране на въоръжаването на Тайван като част от допълнителен бюджет за Украйна, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с плановете на Белия дом.

Според FT отпускането на средства за Тайван трябва да ускори доставките на оръжие за страната на фона на нарастваща заплаха от Китай. Ако искането бъде одобрено от Конгреса, Тайван ще получи за първи път оръжие чрез механизма за "чуждестранно военно финансиране", отбелязва вестникът.

Очаква се Белият дом да изпрати искане за финансиране до Конгреса този месец. На редакцията е отказан коментар за размера на средствата, които ще бъдат поискани за Тайван.

На 29 юли Джо Байдън обяви отпускането на военна помощ на Тайван в размер на 345 милиона долара. Парите са предназначени за отбранителна продукция, образование и обучение във военната област.

Китай, който смята Тайван за своя територия, призова САЩ да се въздържат от трансфер на оръжия. В изявление на китайското посолство във Вашингтон се подчертава, че САЩ трябва да зачитат принципа за единен Китай и да спрат да продават оръжия на Тайван, отприщвайки по този начин ново напрежение в региона.