Следи от експлозиви са открити на борда на сухотоварен кораб, плавал от Турция за Русия през Керченския пролив, съобщи Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ), предава РИА Новости.

"На 22 юли следи от взривните вещества динитротолуол и тетрил бяха открити в трюма на чуждестранен сухотоварен кораб, пътуващ от Турция за пристанище Ростов на Дон за товарене на зърно“, се казва в съобщението на службата.

Освен това "експертите откриха признаци на намеса на трета страна в конструктивните части на плавателния съд“, допълват от ФСБ.

От службата припомнят, че от съображения за сигурност проверяват кораби, които се насочват към Азовско море през Керченския проток. Според разузнаването в края на май въпросният товарен кораб е бил в украинското пристанище Килия. А през юли в турското пристанище Тузла екипажът на кораба, състоящ се от 12 граждани на Украйна, е бил изцяло сменен. Тогава е подменено и името на кораба.

"Тези обстоятелства може да показват възможността за използване на чужд граждански кораб за доставка на експлозиви на територията на Украйна“, подчертават от ФСБ.

В резултат на проверката товарният кораб е получил забрана за преминаване под Кримския мост, се отбелязва още в съобщението.

След последната атака срещу Кримския мост в нощта на 17 юли Русия уведоми Турция, Украйна и ООН, че няма да подкрепи удължаването на зърнената сделка, която позволява износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища на Черно море. Така Москва оттегли гаранциите за безопасността на корабоплаването и ограничи морския хуманитарен коридор в северозападната част на Черно море.

По-късно Министерството на отбраната предупреди, че от 20 юли всички кораби, които плават в Черно море към украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари, а страните, под чиито флагове плават, ще се считат за въвлечени в конфликта на страната на Киев.